3. Karhunkierroksella matkaillaan ekologisesti

3. Karhunkierroksella matkaillaan ekologisesti

Oulangan kansallispuistossa kulkeva 80 kilometrin mittainen Karhunkierros-reitti on Suomen suosituin vaellusreitti. Se alkaa Rukalta Kuusamosta ja päättyy Sallan Hautajärvelle napapiirille.

Jo vuonna 1979 Basecamp Oulanka Oy:n perustaja Keijo Salenius käveli itse Karhunkierrosta ja istuessaan jokipenkalla oivalsi, että juuri tämä on asia, joka pitäisi tuotteistaa: irtautuminen oikeasti arkisesta päivärytmistä. ”Tämän päivän maailmassa se tarkoittaa, että kännykät ja kaikki digitaaliset laitteet pois, sähkövirta pois, laajennetaan omaa toimintakenttää ja siirrytään omalta mukavuusalueelta adventure zonelle, kuilun reunalle, jonka toisella puolella on jotain uutta. Meidän tehtävämme on kantaa asiakas tämän kuilun yli turvallisesti toiselle puolelle”, Keijo kuvailee.

Kestävää kehitystä

Erämaahotelli Basecamp Oulanka sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Rukalta aivan kansallispuiston kainalossa. ”Kun Basecampia lähdettiin tekemään 2000-luvun alkuvuosina, ei ollut tietä, ei sähköä, kännykkä ei toiminut. Ei ollut mitään! Mutta juuri tätä haimmekin kaiken valo- ja melusaasteen vastapainoksi. Hiljaisuus ei tietenkään tarkoita äänettömyyttä: kuulet kun tuuli puhaltaa, lumi pyörii, jää paukkuu tai vesi solisee.”

Kaikki Basecampissa on rakennettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti: hirsirakennukset, oma hakekontti ja jäteveden puhdistamo. Muovia ei käytetä ja kaikki mahdollinen kierrätetään. Ulkovalojakaan ei ole – eihän muuten näkisi revontulia tai tähtiä!

Muita Keijon yhtiön hallinnoimia paikkoja ovat kansallispuistossa sijaitsevat Logging Lodge, joka on 60-luvun alussa tehty vanha savottakämppä kerrossänkyineen, sekä Russian End, vanha metsästysmaja Venäjän rajan kupeessa. Kansallispuiston pääpaikkana on Kiutakönkäällä sijaitseva Oulangan luontokeskus. Uusimpana tulokkaana Basecamp Oulangan tarjonnassa on viime vuonna ostettu Karhunkierroksen Luontokeskus napapiirillä, Hautajärvellä Sallan puolella.

Miksi näin paljon leirejä?  ”Tulin siihen tulokseen, että haluamme 5-6 leiriä, paikkaa, joihin voi tehdä päivämatkoja tai yöpyä 1-3 yötä. Mennä melomalla, koskenlaskuveneillä, polkupyörällä, patikoiden, hiihtämällä, huskyilla, ja vaihtaa taas paikkaa. Joka paikalla on oma profiili, historia ja aktiviteetit. Näin vierailijoille tulee monenlaista havainnoitavaa ja koettavaa”, Keijo perustelee.

Karhunkierros sopii kaikille

Karhunkierros on opastettu kulttuurireitti, jolta ei voi eksyä ja jossa ei tarvita kompassia. Vaeltamaan voi lähteä jokainen normaalikuntoinen tavallinen ihminen, ei tarvitse olla aktiiviurheilija eikä harjoittelua tarvitse aloittaa puolta vuotta aikaisemmin. ”Pyrimme saamaan ihmisiä matalasykkeisen terveysliikunnan pariin ilman, että siihen tarvitaan kahden tuhannen euron varusteita tai 280 euron lenkkikenkiä. 30-kiloisen rinkan voi myös jättää kotiin: kevyt päiväreppu riittää. Reput, otsalamput, vesipullot ja päiväeväät saa meiltä, illalla pääsee pesulle, syömään, juomaan ja nukkumaan oikean katon alle ja aamulla voi päättää, jatkaako tänään matkaa vai pitääkö lepopäivän”, Keijo korostaa.

Keskusvaraamo Comgaten teknologialla

Uutena projektina Keijo on nyt tekemässä karhunkierros.fi -sivustolleen keskusvaraamoa, joka hoitaa Karhunkierroksen ja kansallispuiston kaikki varaukset niin, että koko tarjonta on varattavissa samalta nettisivulta.

”Vuosien varrella meille on kertynyt joukko hyviä kansainvälisen laatutason toimijoita. Kukaan meistä ei kuitenkaan ole hyvä myyjä. Olemme hyviä siivoamaan, tiskaamaan ja viemään ihmisiä luontoon. Tarvittiin siis ratkaisuja. Tapasimme Kallen kanssa viime keväänä, ja itse olin jo aiemmista yhteyksistä tuntenut Comgaten tuotteen.  Tuli mieleen, saataisiinko tehtyä Karhunkierros-sivustolle keskusvaraamo, johon kansallispuiston alueen toimijat tulisivat mukaan. Majoitus, ruoka ja aktiviteetit löytyisivät kaikki samasta paikasta ja asiakkaat voivat valita mieleisensä palvelut. Melontaa, koskenlaskua, kiipeilyä, pyöräilyä, karhunkatselua ja kaikkea muuta! Tavoitteena on luoda asiakkaalle todellinen door-to-door-tuote. ”

Comgate on meille järjestelmätoimittajana selvä valinta. He tuntevat toimialamme, puhuvat samaa kieltä ja yhteistyö on luontevaa. Saamme varmasti aikaan tarpeitamme vastaavan ratkaisun.